Uppdragsgivare
Procurama
Address
Kemistvägen, Täby
Tidplan
Färdigställt våren 2012
Kategorier
  • Skolor

Nya lokaler för Täby Enskilda Gymnasium

Täby Enskilda Gymnasium hade behov av att utöka sina lokaler med fler ämnesklassrum och binda ihop skolans lokaler.

Kvarteret Hingsten 2 är byggt för ett tillverkningsföretag med en del produktionslokal och en kontorsdel i två sammankopplade huskroppar. Gymnasiet har an efter det vuxit tagit större delar av byggnaden i anspråk vilket har gett ett splittrat intryck. Därför föregicks projektet av en lokalstudie där vi gick igenom och såg över hela gymnasiets lokaler och kommande behov. Förslaget som togs fram var en omfattande ombyggnad av hela byggnaden. Den bästa idén var att det befintliga garaget, i suterräng, gick att bygga om från råyta till nya klassrum.

De nya klassrummen i husets bottenvåning nås med en ny interntrappa i ett nytt centralt läge. Lokalerna blev ljusa och rymliga genom att nya fönster togs upp i fasad. Klassrummen ligger längs ytterväggen och stora glaspartier in mot den gemensamma ytan innanför gör uppehållsytorna ljusa och trevliga. Nya lärarvisten ligger inlagda mellan klassrummen anpassade till modern pedagogik.

Lokalernas färgsättning jobbades fram tillsammans med verksamheten där hänsyn togs till tillgänglighet. Tydliga kulörer och identiteter i olika klassrum men ett neutralt uttryck i de gemensamma lokalerna. En spännande finess är den svarta biostudion där eleverna kan titta på sina egna filmalster.